|
|
|
|
Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
|
|
 |
st březen 13, 2013 12:47 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Vaclav šaman

|
Předmět: Re: Podpořte vydání gay knížky |
|
|
sengge napsal: | tady je příležitost něco udělat |
Podle mého vidění světa se u takových projektů spojují naděje s otazníky, takže jsem byl trochu rozpačitý, jenže pak jsem si povšiml odkazu na reakci http://www.dsss.cz/ - textík s titulkem
citace: | Zastavme to svinstvo! Facebook DSSS komentuje „pohádkovou gay osvětu“ |
a pak už nešlo nepřispět a na konto projektu hned odsvištělo pár stovek. Pošlete taky něco, zastavme to svinstvo! |
|
|
|
|
 |
st březen 13, 2013 10:34 am |
 |
Autor |
Zpráva |
sengge uživatel+

|
Předmět: Podpořte vydání gay knížky |
|
|
charles napsal: | http://aktualne.centrum.cz/kultura/umeni/clanek.phtml?id=773721 |
Předběhl jsi mě Nicméně dodám, že tady je příležitost něco udělat pro to, aby ta knížka vyšla.
Často se ozývají stesky, že gay knih v češtině není moc. A jako člověk z branže vím, jak je těžké nějakou knihu prosadit a dostat ji až na pulty knihkupectví. Proto jsem vydání téhle knížky podpořil. A přestože s ní nemám nic společného, nejsem autor ani nakladatel, prosím o podporu i ostatní, kteří mají rádi knížky a tenhle titul považují za smysluplný.
Je to snadné: na crowdfundingovém serveru Hithit si vyberete částku a bonus. Když tvůrci knihy vyberou cílovou částku, kniha vyjde a vy svůj bonus dostanete. Když ji nevyberou, peníze dostanete zpátky. Takže to není žádná charita ani žádná zlodějina.
[img]http://kultura.idnes.cz/Foto.aspx?r=literatura&foto1=JAZ49a439_gaypohadka.JPG[/img] |
|
|
|
|
 |
út březen 12, 2013 7:06 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
charles uživatel+++
|
|
|
|
|
 |
so únor 23, 2013 5:58 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Vaclav šaman

|
Předmět: Re: Alan Hollinghurst: Cizí dítě |
|
|
Kniha dočtena se stejným nadšením, jaké vyvolal počátek. Hollinghurst si zřetelně předsevzal napsat prózu nikoli moderní, nýbrž ryze klasickou. Milovníky rychlého spádu děje, dramatických zápletek a překvapivých rozuzlení nutno upozornit, že jejich trpělivost bude při čtení občas namáhána. Linie krásy je o dost svižnější.
Jedním z motivů knihy jsou proměny vnímání homosexuality britskou společností na ploše jednoho století. Na počátku, těsně před první světovou válkou, jde téměř o znak společenské exkluzivity, jímž si nová aristokracie, teprve nedávno povýšená z řad podnikatelských kruhů, dodává lesku, zvláštnosti, avšak veřejně se "o tom" nemluví a homosexuální hrdina s naprostou samozřejmostí spěje k tradičnímu sňatku se sestrou svého milence. Kniha končí v současnosti pohřbem jiné homosexuální postavy, publicistické star střední kategorie, jejíž mejdany se nerozpakují navštěvovat společenské špičky, a o jejímž partnerovi se veřejně s klidem mluví jako o "Peterovu manželovi".
Nejstručnější odpověď na otázku "o čem to je" zní asi: "Kolik času potřebovala britská společnost k tomu, aby o druhořadém poetovi, který veřejnost upoutal nejvíc asi tím, že za první války napsal vlastenecké verše a padl, bylo přijatelné veřejně říci, že byl gay." |
|
|
|
|
 |
po únor 04, 2013 11:41 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
charles uživatel+++
|
Předmět: Re: Alan Hollinghurst: Cizí dítě |
|
|
Díky za tip! |
|
|
|
|
 |
po únor 04, 2013 11:29 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Vaclav šaman

|
Předmět: Alan Hollinghurst: Cizí dítě |
|
|
Na předvánoční trh dorazila další knížka autora, jehož Linie krásy se tu vesměs líbila. Cizího dítěte jsem si všiml až po vánocích a mám přečteno jen pár desítek stránek, už teď ale musím doporučit, je to skvostně naspáno, téměř každá věta je dobrý a zajímavě napsaný postřeh. K rychlému přečtení to není, ale pochutnáte si. |
|
|
|
|
 |
ne prosinec 23, 2012 10:18 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Nick Guest šaman

|
Předmět: Re: Rozhoupaný dech |
|
|
Václav napsal: | Pro mne autorka vysunuje poněkud příliš do popředí právě onu práci se slovy a tvůrčí postup vůbec, a při četbě jsem si občas vzpomněl na Centre Pompidou, i s tím jde ale o dílko vysoce působivé. |
Přesně vyjádřeno, autorka působí až lehce umanutě tím artismem (prý i tematikou Rumunských Němců, ale to nemůžu posoudit, protože jsem od ní nic jiného nečetl), ale přesto v tom lyrismu a jemnosti je něco, co člověka chytne za srdce - mrazivě a hřejivě zároveň. _________________ Jako občané svobodné společnosti máme povinnost kriticky nahlížet na svůj svět. (Tony Judt)
Neodpovídej hlupákovi podle jeho pošetilosti, abys nebyl jako on. (Přísloví, XXVI, 4) |
|
|
|
|
 |
so prosinec 22, 2012 11:40 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Vaclav šaman

|
Předmět: Re: Rozhoupaný dech |
|
|
Nick Guest napsal: | Ta kniha se nečte snadno a ten, kdo od beletrie očekává především děj, zápletku a spád, ať se do ní raději nepouští. Naopak ji doporučuji čtenářům, kteří ocení pečlivou práci se slovy, která nabývá rozměr hry (mimořádný výkon odvedla i překladatelka). |
Koupil a přečetl, naprostý souhlas s citovanými Nickovými vývody (včetně ocenění překladatelky, již jinak moc nemusím). Text připomíná sled fotografií, které v detailu (maličko vyseknutém ze souvislostí) zobrazují postupně (nikoli však s důrazem na časový sled) jednotlivé Leovy pocity a prožitky. Pro mne autorka vysunuje poněkud příliš do popředí právě onu práci se slovy a tvůrčí postup vůbec, a při četbě jsem si občas vzpomněl na Centre Pompidou, i s tím jde ale o dílko vysoce působivé. Gay téma je v textu významné, nikoli však klíčové.
Robert Hearn napsal: | Václav napsal: |
Roberte, to je děsné... Nebylo by nejlepší začít cojones posilovat nákupem té knihy? |
Otázkou je, proč vůbec kuráž k těmto věcem posilovat. Nerozumím tomu. |
Třeba kvůli sebeúctě? |
|
|
|
|
 |
st prosinec 19, 2012 7:10 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Martin šaman

|
Předmět: |
|
|
charles: Já bych se jenom trošku zastavil nad tim věkem - ono IMHO (!!) s .. řekněme prezentací hm na veřejnosti má mnohem menší problémy člověk, když je mu v současnosti 17, než když je mu teď 40.  _________________ You have trapped me in your trap of logic! |
|
|
|
|
 |
st prosinec 19, 2012 6:15 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Robert Hearn uživatel
|
Předmět: Re: Knížka k Vánocům |
|
|
charles napsal: | Robert Hearn napsal: | Čtyřiadvacet. Ano, ano, je strašné, že v mém věku mám problém s koupí nevinné knihy s gay tématikou. Ve skutečnosti bych ji i klidně koupil, kdyby ovšem neexistovala alternativa v podobě téměř neutrální Müllerové a já tedy neměl jinou volbu. No a to vlastně vysvětluje můj přístup k homosexualitě obecně. Kdybych neměl jinou volbu, přistoupím k tomu otevřeně.  |
Ale ne, v tvém věku to ještě taková tragédie není. Jen asi ne úplně přesně chápu tvůj "přístup k homosexualitě obecně". Můžeš to trochu rozvést? |
Zkrátka se s tím nikomu nesvěřuju. Neví to rodina, přátelé, spolužáci.... Kdyby se mě na to ale někdo zeptal, tak si nějaké šílené historky a nepravdy vymýšlet nebudu. _________________ Prvním stupněm debility je pocit geniality. |
|
|
|
|
 |
út prosinec 18, 2012 11:24 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
charles uživatel+++
|
|
|
Robert Hearn napsal: | Čtyřiadvacet. Ano, ano, je strašné, že v mém věku mám problém s koupí nevinné knihy s gay tématikou. Ve skutečnosti bych ji i klidně koupil, kdyby ovšem neexistovala alternativa v podobě téměř neutrální Müllerové a já tedy neměl jinou volbu. No a to vlastně vysvětluje můj přístup k homosexualitě obecně. Kdybych neměl jinou volbu, přistoupím k tomu otevřeně.  |
Ale ne, v tvém věku to ještě taková tragédie není. Jen asi ne úplně přesně chápu tvůj "přístup k homosexualitě obecně". Můžeš to trochu rozvést? |
|
|
|
|
 |
út prosinec 18, 2012 8:16 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Robert Hearn uživatel
|
|
|
Václav napsal: |
Roberte, to je děsné... Nebylo by nejlepší začít cojones posilovat nákupem té knihy? |
Otázkou je, proč vůbec kuráž k těmto věcem posilovat. Nerozumím tomu.
charles napsal: |
Já si původně myslel, že si děláš srandu s tím obalem... Kolik je ti let? |
Čtyřiadvacet. Ano, ano, je strašné, že v mém věku mám problém s koupí nevinné knihy s gay tématikou. Ve skutečnosti bych ji i klidně koupil, kdyby ovšem neexistovala alternativa v podobě téměř neutrální Müllerové a já tedy neměl jinou volbu. No a to vlastně vysvětluje můj přístup k homosexualitě obecně. Kdybych neměl jinou volbu, přistoupím k tomu otevřeně.  _________________ Prvním stupněm debility je pocit geniality. |
|
|
|
|
 |
út prosinec 18, 2012 8:05 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Robert Hearn uživatel
|
|
|
Nick Guest napsal: |
K tomu mám dvě veselé historky s koupí "hanbatého" kalendáře - prodavačky byly v obou případech velmi milé a ochotné, ale vše se z různých důvodů protahovalo jako v nějaké grotesce nebo ve skryté kameře, dlouhé minuty běžely, fronta za mnou se zvětšovala, vzduchem létaly věty typu "Frantóóó, můžeš mi prosimtě vytáhnout ty Mužé ?" a já měl na tváři lehký žal, hluboký v srdci smích... |
Prakticky totožný zážitek mám i z koupě oné Müllerové. Prodavačka taky na druhou ječela, jestli je ten Rozhoupaný dech ještě v akci, nebo jestli zvýhodněná cena skončila v listopadu. Když jsem si potom představil, co mohla zvolat, kdybych si kupoval Cunninghama....  _________________ Prvním stupněm debility je pocit geniality. |
|
|
|
|
 |
út prosinec 18, 2012 3:01 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Nick Guest šaman

|
|
|
Taky mám rád současné Německo, je zdvořilé, elegantní a tolerantní, a evidentní gaye tam bez mrknutí oka obsluhují i Turci ve svých bistrech. V Galerii Jansen v Berlíně jsem ulovil tento exemplář za 20 EUR.
http://books.google.ca/books/about/A_Hidden_Love.html?id=P_GsQgAACAAJ _________________ Jako občané svobodné společnosti máme povinnost kriticky nahlížet na svůj svět. (Tony Judt)
Neodpovídej hlupákovi podle jeho pošetilosti, abys nebyl jako on. (Přísloví, XXVI, 4) |
|
|
|
|
 |
út prosinec 18, 2012 2:55 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Vaclav šaman

|
|
|
Nick Guest napsal: | a já měl na tváři lehký žal, hluboký v srdci smích... |
Zcela jiná zkušenost - Drážďany, prodejna Saturn v Altmarktgalerie: kupuji 2 DVD s jednoznačným názvem, paní středního věku v pokladně nasazuje zdvořilý úsměv a velmi lehounké mrknutí okem - právě jen takové, aby se mohlo případně říci, že to žádné mrknutí nebylo. |
|
|
|
|
 |
út prosinec 18, 2012 1:13 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Nick Guest šaman

|
|
|
Václav napsal: | Zrovna v Neoluxoru se mi stalo, že jsem kupoval tři "naše" knihy, a prodavačka u pokladny - kravka středního věku - se pohoršeně ušklebovala. |
Mám podobnou zkušenost z knihkupectví Seidl, ovšem nikoli s personálem (ten je tam profesionální), nýbrž s přiopilou zákaznicí: když jsem si kupoval Příběh růžového trojúhelníku, výsměšně si mě prohlížela a zablekotala něco jako "Já myslím, že je to jasný." Měl jsem jí říct něco jako "Madam, hleďte si svého... šnapsu," jenže nejsem v těchto věcech moc pohotový. K tomu mám dvě veselé historky s koupí "hanbatého" kalendáře - prodavačky byly v obou případech velmi milé a ochotné, ale vše se z různých důvodů protahovalo jako v nějaké grotesce nebo ve skryté kameře, dlouhé minuty běžely, fronta za mnou se zvětšovala, vzduchem létaly věty typu "Frantóóó, můžeš mi prosimtě vytáhnout ty Mužé ?" a já měl na tváři lehký žal, hluboký v srdci smích... _________________ Jako občané svobodné společnosti máme povinnost kriticky nahlížet na svůj svět. (Tony Judt)
|
|
|
|
 |
út prosinec 18, 2012 10:09 am |
 |
Autor |
Zpráva |
charles uživatel+++
|
|
|
Robert Hearn napsal: | Byl tam i ten Cunningham, ale na jeho koupi jsem neměl cojones. |
Já si původně myslel, že si děláš srandu s tím obalem... Kolik je ti let? |
|
|
|
|
 |
út prosinec 18, 2012 1:23 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Vaclav šaman

|
|
|
No, to asi přiřazuje ta gayomilná paní z pokladny. |
|
|
|
|
 |
út prosinec 18, 2012 1:12 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Nick Guest šaman

|
|
|
Robert Hearn napsal: | Dnes jsem mu tedy v Librexu koupil Rozhoupaný dech. Konzervativní volba. Byl tam i ten Cunningham, ale na jeho koupi jsem neměl cojones. |
Neměl jsi cojones? To ovšem nejsi macho, nýbrž maricón. :D
Btw, netušíte, proč si ten odkaz - http://neoluxor.cz/beletrie/zmatky-chovance-torlesse--102536/ - myslí, že by nás mohl zajímat vedle Muže bez vlastností i Čtyřprocentní vesmír? _________________ Jako občané svobodné společnosti máme povinnost kriticky nahlížet na svůj svět. (Tony Judt)
|
|
|
|
 |
út prosinec 18, 2012 12:04 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Vaclav šaman

|
|
|
Robert Hearn napsal: | Byl tam i ten Cunningham, ale na jeho koupi jsem neměl cojones. |
Roberte, to je děsné... Nebylo by nejlepší začít cojones posilovat nákupem té knihy? Zrovna v Neoluxoru se mi stalo, že jsem kupoval tři "naše" knihy, a prodavačka u pokladny - kravka středního věku - se pohoršeně ušklebovala. Tak jsem se jí soustředěně díval do očí s co nejvýsměšnějším pohledem, jaký dokážu. A bylo po šklebení. Dost se divím, že takový materiál ví, co v těch knihách je. Až ty mé cojones ještě víc posílí, budu na takové grimasy reagovat otázkou "A pani, je to dovopravdy vo buzerantech?" |
|
|
|
|
 |
po prosinec 17, 2012 10:34 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Robert Hearn uživatel
|
|
|
Nick Guest napsal: |
Müllerovou jsem koupil nedávno, letos vyšel dotisk. Za soumraku je samozřejmě dobrý tip, ale pokud vadí přebal, zamysli se i nad Zmatky chovance Törlesse - je to klasika skoro sto let stará, gay motiv tam je, ale okrajově, a nový český překlad má pěknou grafiku a fundovaný doslov:
http://neoluxor.cz/beletrie/zmatky-chovance-torlesse--102536/ |
Zmatky chovance Törlesse jsem, mám dojem, viděl v jeho knihovně. Každopádně zrovna tahle knížka vypadá slibně, takže si ji od něj nejspíš půjčím. A to se prosím nepovažuji za fanouška tohoto typu literatury…
Dnes jsem mu tedy v Librexu koupil Rozhoupaný dech. Konzervativní volba. Byl tam i ten Cunningham, ale na jeho koupi jsem neměl cojones. _________________ Prvním stupněm debility je pocit geniality. |
|
|
|
|
 |
po prosinec 17, 2012 10:33 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Robert Hearn uživatel
|
|
|
Martin napsal: | Robert Hearn napsal: | Martin napsal: | Robert: Ehm, způsob doručení - česká pošta?  |
To právě ne. Při nákupu vyžaduji ten osobní kontakt s prodejcem.  |
Tak právě proto bude dobře, když uvidí ten přebal, ne?  |
No...vzhledem k tomu, že v knihkupectví jsou prodejci zpravidla starší dámy... To by mě čekal maximálně tak přísný pohled a zdvižený ukazováček (ne prostředníček). _________________ Prvním stupněm debility je pocit geniality. |
|
|
|
|
 |
po prosinec 17, 2012 6:32 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Nick Guest šaman

|
|
|
Robert Hearn napsal: | Typově by mělo jít spíš o román Herty Müllerové Rozhoupaný dech (to bych nejspíš ještě sehnal) než o Folného Od sebe k sobě. |
Müllerovou jsem koupil nedávno, letos vyšel dotisk. Za soumraku je samozřejmě dobrý tip, ale pokud vadí přebal, zamysli se i nad Zmatky chovance Törlesse - je to klasika skoro sto let stará, gay motiv tam je, ale okrajově, a nový český překlad má pěknou grafiku a fundovaný doslov:
http://neoluxor.cz/beletrie/zmatky-chovance-torlesse--102536/ _________________ Jako občané svobodné společnosti máme povinnost kriticky nahlížet na svůj svět. (Tony Judt)
|
|
|
|
 |
po prosinec 17, 2012 6:00 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Martin šaman

|
|
|
Robert Hearn napsal: | Martin napsal: | Robert: Ehm, způsob doručení - česká pošta?  |
To právě ne. Při nákupu vyžaduji ten osobní kontakt s prodejcem.  |
Tak právě proto bude dobře, když uvidí ten přebal, ne?  _________________ You have trapped me in your trap of logic! |
|
|
|
|
 |
ne prosinec 16, 2012 11:38 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Robert Hearn uživatel
|
|
|
Martin napsal: | Robert: Ehm, způsob doručení - česká pošta?  |
To právě ne. Při nákupu vyžaduji ten osobní kontakt s prodejcem.  _________________ Prvním stupněm debility je pocit geniality. |
|
|
|
|
 |
ne prosinec 16, 2012 3:37 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Martin šaman

|
|
|
Robert: Ehm, způsob doručení - česká pošta?  _________________ You have trapped me in your trap of logic! |
|
|
|
|
 |
ne prosinec 16, 2012 12:57 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Robert Hearn uživatel
|
|
|
Václav napsal: | Zkus Cunningham: Za soumraku - jako kvalitní literatura nejen vypadá, a na pultech pořád je. |
Jo, něco takového hledám. U této knížky ale vyvstává jeden problém - její přebal.  _________________ Prvním stupněm debility je pocit geniality. |
|
|
|
|
 |
ne prosinec 16, 2012 11:46 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Bart90210 uživatel+

|
|
|
Já si objednal v www.knizniweb.cz dvě knížky od Adama Georgieva a byli skladem, zítra mají dorazit (aspoň to tvrdí Česká pošta ) tak jsem zvědavý... |
|
|
|
|
 |
ne prosinec 16, 2012 6:42 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Vaclav šaman

|
|
|
Robert Hearn napsal: | Honza: No...nemusí se to zrovna dobře číst, hlavní je, aby to vypadalo jako kvalitní literatura. Myslím, že ideální by bylo, kdyby ten gay motiv byl jen v podtextu a ne primární zaměření knihy. |
Zkus Cunningham: Za soumraku - jako kvalitní literatura nejen vypadá, a na pultech pořád je. |
|
|
|
|
 |
ne prosinec 16, 2012 12:56 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Robert Hearn uživatel
|
|
|
Honza: No...nemusí se to zrovna dobře číst, hlavní je, aby to vypadalo jako kvalitní literatura. Myslím, že ideální by bylo, kdyby ten gay motiv byl jen v podtextu a ne primární zaměření knihy. Každopádně Ti děkuju, určitě z toho něco vyberu a snad i něco seženu. Dokonce jsem zjistil, že některé z těch knížek jsem i četl. _________________ Prvním stupněm debility je pocit geniality. |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|
|
|