|
|
|
|
Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
|
|
Jingly, znělky, předěly |
Sleduji |
|
46% |
[ 6 ] |
Nevnímám |
|
23% |
[ 3 ] |
Obtěžují mě |
|
7% |
[ 1 ] |
Jak kde, jak kdy, jak co |
|
23% |
[ 3 ] |
|
Celkem hlasů : 13 |
 |
út červenec 21, 2009 2:41 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Vodafone guru++

|
Předmět: Vysvětlení |
|
|
Jingle (angl. cinkot) a předěl je téměř totéž. Jedná se o zvuková, popřípadě zvukově obrazová dílka sloužící k upoutání pozornosti (jingle), nebo k oddělení několika částí jiného díla (předěl). I znělka se řadí do stejné škatulky, obvykle jde o dílo delší, a používá se na začátku nebo konci pořadu.
Nikde jsem to ale nevyčetl, jen to takhle chápu, takže to nemusí být nutně správné. Navíc si nemyslím, že je nějak důležité mezi těmi pojmy rozlišovat.
Jinak jingly jsou u zvukových projevů nesmírně důležité a takový ten nejjednodušší, odkašlání, používá spousta lidí i v mluveném projevu. Pokud by se nepoužil, bylo by jisté, že několik prvních slov posluchači nezachytí. I z toho důvodu je vhodné takové veřejné projevy formulovat tak, aby se na samém začátku nevyskytoval předmět věty, ale spíše nějaké oslovení (Vážení cestující; Dámy a pánové;…), které může funkci jinglu zastat. _________________ naposled se vyspím
v povlečení čistém,
z počítače mažu
operační systém… |
|
|
|
|
 |
so červenec 18, 2009 11:09 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Hippie uživatel++

Založen: 23.5.2009 Příspěvky: 306 Bydliště: Svitavy + - 18km
|
Předmět: |
|
|
Děkuji Ti za vysvětlení Waky. |
|
|
|
|
 |
so červenec 18, 2009 10:28 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Waky šaman

Založen: 7.12.2005 Příspěvky: 1516 Bydliště: Republika Žižkov
|
Předmět: Kostrbatá definice |
|
|
Tak teď se možná pustím na tenký led, protože v tom žádný zvláštní odborník nejsem, tak doufám, že se moc neseknu:
podle mě to všechno nejsou samostatná díla (písničky), ale váže se k nějakému pořadu, televizní stanici, situaci (hlášení v metru), má to upozornit na začátek toho pořadu apod.
Jingl je televizní a rozhlasová znělka.
Takže jednoduše: do tématu patří třeba znělka Ordinace v růžové zahradě, Receptáře, Zpráv na Nově, ale nikoliv třeba ty písně, které sem dal Hippie (a pak odstranil), protože ty písně nic neuvozují, existují samy za sebe. _________________ Co je dobré nebo obsahuje kvalitu "dobra", má za následek "pravdu". Pokud tomu tak není, můžete si být jisti, že ta věc není krásná, i když může pořád ještě být vodotěsná.Woody Allen |
|
|
|
|
 |
st červenec 15, 2009 10:50 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Hippie uživatel++

|
|
|
Tak promiňte no.Ale mám v tom zmatek.
za 1.-co je předěl
za 2.-co je jingl
za 3.-co je znělka?je to ůvodní píseň?opening? |
|
|
|
|
 |
út červenec 14, 2009 11:36 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Waky šaman

Založen: 7.12.2005 Příspěvky: 1516 Bydliště: Republika Žižkov
|
Předmět: Písničky patří do jiného vlákna |
|
|
Hippie, Vodafon má pravdu, tyhle odkazy by patřily do vlákna Co právě poslouchám, či jak se přesně jmenuje, tak příště písničky dávej tam. Kdybych měla možnost "stěhování" příspěvků, tak bych je přešupačila do tohoto vlákna a bylo by, ale bohužel nemůžu, tudíž nejsem schopná situaci vyřešit.
Vodafone, Hippie Ti myslím nechtěl ubližovat, ani Tě odnikud "strnadit", prostě mu nedošlo, kam to patří.  _________________ Co je dobré nebo obsahuje kvalitu "dobra", má za následek "pravdu". Pokud tomu tak není, můžete si být jisti, že ta věc není krásná, i když může pořád ještě být vodotěsná.Woody Allen |
|
|
|
|
 |
út červenec 14, 2009 11:04 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Vodafone guru++

|
Předmět: STOP OT |
|
|
Hippie, byl bys tak laskav a dával své posty do správného vlákna?
V obou dvou příspěvcích vidím všechno možné, jen ne znělky, jingly, předěly, což je téma tohoto vlákna.
Pokud to má ovšem být pokus, jak mě odsud nadobro vystrnadit, pak musím přiznat, že se ti to daří.  _________________ naposled se vyspím
v povlečení čistém,
z počítače mažu
operační systém… |
|
|
|
|
 |
út červenec 14, 2009 6:57 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Hippie uživatel++

|
|
|
Příspěvek byl smazán autorem XD _________________ Pokaždé když jen pomyslím na to téma,pokaždé když zkouším ten příjemný pocit,pokaždé když chci zažít něco jiného.Proč zažívám jen zklamání?
Naposledy upravil Hippie dne st červenec 15, 2009 10:45 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
|
|
|
 |
út červenec 07, 2009 5:26 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Hippie uživatel++

|
Předmět: best song |
|
|
Příspěvek byl smazán autorem.XD _________________ Pokaždé když jen pomyslím na to téma,pokaždé když zkouším ten příjemný pocit,pokaždé když chci zažít něco jiného.Proč zažívám jen zklamání?
Naposledy upravil Hippie dne st červenec 15, 2009 10:48 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
|
|
|
 |
so červen 27, 2009 10:52 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Vodafone guru++

|
|
|
|
|
 |
út červen 16, 2009 12:01 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Vodafone guru++

|
|
|
Jeden z mých oblíbených z poslední doby:
citace: | Vážení posluchači, s posledním pořadem Českého rozhlasu dvě - Praha končí i další den roku 2009. Těm z Vás, kteří již po půlnoci nezůstanou při poslechu naší stanice, přejeme dobrou noc a krásné sny. |
_________________ naposled se vyspím
v povlečení čistém,
z počítače mažu
operační systém… |
|
|
|
|
 |
so červen 06, 2009 6:11 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Vodafone guru++

|
|
|
Sice to není znělka, jingle, ani předěl, ale s rozhlasem to bezprostředně souvisí:
Kontrola orientace stereofonního zvukového obrazu
Stejně jako Tomáš Černý mám tuto nahrávku moc rád. _________________ naposled se vyspím
v povlečení čistém,
z počítače mažu
operační systém… |
|
|
|
|
 |
so květen 30, 2009 4:23 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
pemel šaman

Založen: 14.6.2007 Příspěvky: 1920 Bydliště: Praha 12 - Kamýk
|
|
|
|
|
 |
pá květen 29, 2009 3:21 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
ttomp guru

|
|
|
Mně se ČT zdá po přeproužkování mnohem míň nudná než byla. Skoro mám pocit jako by v poslední době dokonce propadala záchvatům nenudnosti (viz třeba loga Osudové osmičky a Kniha mého srdce, obé od Štěpána Malovce, nebo grafika ČT24).
Naopak u Novy mám pocit, že to nejlepší (klony před Hradem, Titanic na Vltavě, Indiana Jonese v metru...) už má za sebou a přestává se snažit.
Nové znělky Primy (té obyčejné) jsou zvláštní – takovej hybrid cirkusu a EMO. Naopak COOL se mi taky celkem líbí.
A teď něco úplně jiného.
Dvakrát Wallace & Gromit: BBC 1, BBC 2...
..a jednou Bill Bailey: znělka BBC News |
|
|
|
|
 |
čt květen 28, 2009 11:32 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Vodafone guru++

|
|
|
|
|
 |
čt květen 28, 2009 10:43 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Libor šaman

|
Předmět: ... |
|
|
Nyni me prijdou jingly radii si velmi podobne, zamenitelne...  _________________ Jsem... |
|
|
|
|
 |
čt květen 28, 2009 10:40 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Libor šaman

|
Předmět: Re: Znělky, jingly, předěly |
|
|
Vodafone napsal: | Trochu jsem to nakousl ve vedlejším tématu a napadlo mě to trochu rozvést.
Všichni to známe a bereme jako samozřejmost. Jde o zvuky jejichž cílem je upoutat pozornost, zasynchronizovat příjemce s vysílatelem. Obklopují nás všude – v MHD před hlášením stanic, v rozhlase/rádiu před zprávami,… v alzasoftu, kde tuto funkci plní odkašlání…
Mě osobně takové výtvory fascinují, rád je poslouchám a dále zkoumám. Co vy ostatní?
A co říkáte na další prvky „zvukové grafiky“? Jaký máte názor např. na hudební podkres pod zprávami, na upoutávky na písničky, které zahrají za pár minut a pod.
Díky za vyjádření. |
Dlouhá léta jsem sledoval jingly radii. Kamarad je sbira.Vytvoril pro en stranky. Tusim, ze jingly.cz
Jeste me v hlave zni jingly dob davno minulych. Z 90tych let, kdy zacala u nas sukroma radia a byla svebytna, jeste ne tak profesionalni, ale o to vice nadsena. Vzpominam na jingly Radia Rokko, Puvodniho Radia Bonton, Radia Metropolis nebo zertovne jingly Radia Melody... _________________ Jsem... |
|
|
|
|
 |
čt květen 28, 2009 10:40 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Martin šaman

|
|
|
Sleduju, tak například 1. telka má klasický oznamovák; u 2. to zní jako marš; a 3. tj. veřejnoprávní je nezapamatovatelná melodie. _________________ You have trapped me in your trap of logic! |
|
|
|
|
 |
čt květen 28, 2009 10:09 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Vodafone guru++

|
Předmět: Znělky, jingly, předěly |
|
|
Trochu jsem to nakousl ve vedlejším tématu a napadlo mě to trochu rozvést.
Všichni to známe a bereme jako samozřejmost. Jde o zvuky jejichž cílem je upoutat pozornost, zasynchronizovat příjemce s vysílatelem. Obklopují nás všude – v MHD před hlášením stanic, v rozhlase/rádiu před zprávami,… v alzasoftu, kde tuto funkci plní odkašlání…
Mě osobně takové výtvory fascinují, rád je poslouchám a dále zkoumám. Co vy ostatní?
A co říkáte na další prvky „zvukové grafiky“? Jaký máte názor např. na hudební podkres pod zprávami, na upoutávky na písničky, které zahrají za pár minut a pod.
Díky za vyjádření. _________________ naposled se vyspím
v povlečení čistém,
z počítače mažu
operační systém… |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|
|
|