|
|
|
|
Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
|
|
 |
po březen 24, 2008 2:38 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
TXB šaman

|
Předmět: |
|
|
Poslední dobou nabývám dojmu, že slovní spojení zženštilý gay je pleonasmus  |
|
|
|
|
 |
po březen 24, 2008 2:34 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Maku guru++

|
|
|
Ani jedno není hezké -_-;;
btw slyšeli jste někdy zženštilého gaye mluvit slovensky - jeden z nejhorších zážitků v životě Slovenština mi nevadí ale holčička tomu dodala takové grády... no to musíte někdy zažít  |
|
|
|
|
 |
po březen 24, 2008 2:16 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Romiri uživatel

|
Předmět: Re: slovenština |
|
|
pemel napsal: | Mimochodem, slovenština je moc pěkný jazyk. Třeba takové "ľubim ťa" zní moc hezky  |
no je to vždy lepšie ako poľské "kocham če" to je pravda  _________________ Podstatou sexualneho pudu je na 50% skryvana bisexualita. |
|
|
|
|
 |
po březen 24, 2008 12:49 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Nikom šaman

Založen: 1.10.2005 Příspěvky: 2334 Bydliště: Hradec Králové, Vysoké Mýto
|
|
|
mě a mně si pletu v jednom kuse... asi proto, že jsem kus vola a taky se za to (aby jste věděli) stydím... |
|
|
|
|
 |
po březen 24, 2008 12:30 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
pemel šaman

Založen: 14.6.2007 Příspěvky: 1920 Bydliště: Praha 12 - Kamýk
|
Předmět: slovenština |
|
|
Mimochodem, slovenština je moc pěkný jazyk. Třeba takové "ľubim ťa" zní moc hezky  _________________ Veritas vincit. |
|
|
|
|
 |
po březen 24, 2008 12:19 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
bright šaman

|
|
|
Honza: Já ti dám machrujícího rejpala Nicméně cítím potřebu zde uvést, že "bych, bys, by, bychom, byste, by" jsou tvary slovesa být v aoristu, což byl původní minulý čas (dnes se pro vyjádření veškerého minulého děje používá předpřítomný čas).  _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
 |
po březen 24, 2008 10:51 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Romiri uživatel

|
|
|
ech sladká nevedomosť niektoré veci by mali ostať pod povrchom...svetom neprebádané (gramatika, diferenciálne rovnice, anglický humor, čínska kuchyňa...)
ale aj tak, ďakujem chalani
BTW to nemáte čo robiť len odpovedať slovákovi o 5tej ráno na otázky z českej gramatiky? nesťažujem sa, ale mno... _________________ Podstatou sexualneho pudu je na 50% skryvana bisexualita. |
|
|
|
|
 |
po březen 24, 2008 6:07 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Honza šaman

|
|
|
a je to tady takže lekce 1 - skloňování zájmen bezrodých:
1. pád: já
2. pád: mne, mě,
3. pád: mně, mi
4, pád: mne, mě
6. pád: mně
7. pád: mnou
pomůcka:
mě se dá použít tehdy, pokud lze v 2. osobě použít tě
vidíš mě, vidím tě
ale mluvíš o mně, mluvím o tobě
2., 3., 7. pád: jí
4. pád: ji
řekneš jí to, ale vidíš ji.
a koukám, že Manuel byl rychlejší  |
|
|
|
|
 |
po březen 24, 2008 5:56 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Manuel de Falla guru++

|
|
|
... tak pro ty oči snad:
mě - 2. a 4. pád
mně - 3. a 6. pád
jí - 3. a 7. pád
ji - 4. pád
Snad jsem to sám nez...vil. |
|
|
|
|
 |
po březen 24, 2008 4:49 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Romiri uživatel

|
|
|
ok, ruším češtinu a pokúsim sa dať dohromady spisovnú slovenčinu, a špeciálne pre brighta, abu sa mu jednoduchšie čítalo (a mne zložitejšie písalo), začnem používať diakritiku.
Mimochodom doteraz som neprišiel na to kedy sa v češtine používa mne, mně, ji a jí. Nože, neunúval by sa niekto vysvetliť. Pre moje krásne oči, alebo aspoň z nudy.
Na slováka som tu narazil ešte jedného, mal obavy aby sa jeho orientácia neprevalila v práci ... učiteľ. Btw je z rovnakého mesta ako pôvodne ja.
Ako dočasný resident of London som si všimol, že ani taká poľština nieje až taký zložitý jazyk ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Sú ich tu mraky, to by jeden musel byť hluchý aby sa tu nenaučil čosi po poľsky.
a ešťe ku brightovi - bez takých ľudí by bola na svete nenormálna nuda, tak len tak ďaľej. _________________ Podstatou sexualneho pudu je na 50% skryvana bisexualita. |
|
|
|
|
 |
po březen 24, 2008 4:01 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Honza šaman

|
|
|
Bright je místní rejpal, tak ho neber moc vážně. I když - pokud píšeš slovensky, tak to přečtu podstatně líp, než slovenskou češtinu - jazyky jsou to sice podobné, ale gramatika je poměrně rozdílná.
A ostatní čehůni mohou být rádi, že mají možnost naučit se v rámci naší konverzace další světový jazyk.
Na slovenštině se mi líbí, jak jste se vypořádali s i/y v minulém čase, takže nemusíš přemýšlet, jestli jsme spolu hovořili, nebo hovořily
Romiri napsal: | ad debata: a kvoli komu teda, niesom tu jediny slovak ci ako?!  |
tuším, že další je Enyon
Bright: nemachruj s abys, abyste, kdybych ... koukni se po netu, koilik čechů to neumí, byť je to jejich rodný jazyk. |
|
|
|
|
 |
po březen 24, 2008 2:39 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Romiri uživatel

|
|
|
uhm, spodobovanie
ja som mal zase na mysli fonetiku vo vseobecnosti, a nie vo vypichnutych pripadoch resp. fonetiku v porovnani s anglictinou alebo nemcinou (a ani nespominam francuzstinu omg)
ad debata: a kvoli komu teda, niesom tu jediny slovak ci ako?!  _________________ Podstatou sexualneho pudu je na 50% skryvana bisexualita. |
|
|
|
|
 |
po březen 24, 2008 2:28 am |
 |
Autor |
Zpráva |
bright šaman

|
|
|
Ta debata o nesrozumitelnosti slovenštiny tu nevznikla rozhodně kvůli tobě.
Příklady fonetického psaní v češtině:
spomínám si (místo: vzpomínám si),
správy (zprávy),
sem (jsem),
aby jsem (abych),
kdyby jsi si (kdyby sis),
atd. atd. _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
 |
po březen 24, 2008 2:16 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Romiri uživatel

|
|
|
tak foneticky snad piseme vsichni (cesi i slovaci)
pokud si mel na mysli bez diakritiky, tak se ti omlouvam, ale bohuzel byl jsem obdaren klavesnici pouze s anglickymi znaky a nebudeme si namlouvat, je to mnohem pohodlnejsi bez ni tak ci onak
byl jsem sice narozen pred sametovou revoluci a rozdelenim, ale v tom veku jsem si uvedomoval leda tak ze mam vlhkou plinu a ne to jestli pani v zpravach mluvi cesky ci slovensky
inac v cestine samozrejme bezeli a bezi filmy (plus ceska kinematografie ma taky co nabidnout), kdejake relace ktere byli a jsou mnohem zajimavejsi nez ty slovenske a myslim ze i me ceske koreny udelali svoje
mnoh, sice krkolomna skladba viet, ale uslo to, hm  _________________ Podstatou sexualneho pudu je na 50% skryvana bisexualita. |
|
|
|
|
 |
ne březen 23, 2008 9:03 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
bright šaman

|
|
|
Spisovná slovenština mi nedělá problém (koukal jsem na tv v dobách, kdy 1/3 veškerého programu běžela ve slovenštině). Problém nastane, když někdo začne používat nějaké hovorové výrazy nebo dialekt nebo když začne psát částečně foneticky.
To fonetické psaní mě trkne i v češtině (stejně jako hrubky), ale naštěstí ho mohu narozdíl od slovenštiny rychle dešifrovat. _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
 |
ne březen 23, 2008 7:42 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Honza šaman

|
|
|
kefka, ťava, čučoriedky, bocian - no problem, ta slova se používají často, ale kozub mi dal zabrat - a pak ještě štrajkolomec.  |
|
|
|
|
 |
ne březen 23, 2008 7:14 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
pemel šaman

|
|
|
Romiri napsal: | no to mate problemy vazeni
su sice slova ako ranajky, topanky, nohavice etc., ale nejaky zasadnejsi problem v tom nevidim | A co teprve slova jako kefka, ťava, čučoriedky, bocian...  _________________ Veritas vincit. |
|
|
|
|
 |
ne březen 23, 2008 4:58 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Honza šaman

|
|
|
Což mi připomnělo slovenskou detektivku, kde ten detktív stál pri kozube. Dost dlouho mi trvalo, než jsem přišel na to, kde vlastně stál  |
|
|
|
|
 |
ne březen 23, 2008 4:44 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Nikom šaman

|
|
|
U nás na škole je taky samozřejmě poměrně reprezentativní zastoupení Slováků... Ovšem po pár letech v Hradci mluví skvěle česky. Už žádný pažerák nebo črevo  |
|
|
|
|
 |
ne březen 23, 2008 3:39 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Romiri uživatel

|
|
|
no to mate problemy vazeni
su sice slova ako ranajky, topanky, nohavice etc., ale nejaky zasadnejsi problem v tom nevidim
ad Honza: ako vzdy, oblacno, veterno...
ad bright: celkom vzdusne tu je, a to je nas tu viacero, aj ked nie oficialne...
Cestinu zvladam celkem dobre, tuz kdyby se nasel nekdo mene jazykovo pruzny (cestina vs. slovencina, aby jsme se vyhnuli zbytecnym asociacim), neni problem psat cesky.
..s mluvenim by uz byl malinkaty problemecek (specielne s ř)  _________________ Podstatou sexualneho pudu je na 50% skryvana bisexualita. |
|
|
|
|
 |
ne březen 23, 2008 12:42 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
bright šaman

|
|
|
Úplně stačí mít slovenské kámoše na iboys a člověk se naučí slovensky i bez slovníku.  _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
 |
ne březen 23, 2008 12:35 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
pemel šaman

|
|
|
Nikom napsal: | myslíte, že se dá někde sehnat česko-slovenský slovník?  | Já si ještě pamatuju česko-slovenské pondělky v televizi. A u nás na fakultě tvoří Slováci tak 15-20% ze všech studentů. _________________ Veritas vincit. |
|
|
|
|
 |
ne březen 23, 2008 12:32 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Honza šaman

|
|
|
|
|
 |
ne březen 23, 2008 11:32 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Nikom šaman

|
|
|
bright napsal: | Nebuď zlej... |
Jen ať si zvykají, když sem chtějí psát  |
|
|
|
|
 |
ne březen 23, 2008 11:13 am |
 |
Autor |
Zpráva |
bright šaman

|
|
|
Nikom: Nebuď zlej, ty taky kolikrát píšeš dost foneticky.  _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
 |
ne březen 23, 2008 11:07 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Nikom šaman

|
|
|
myslíte, že se dá někde sehnat česko-slovenský slovník?  |
|
|
|
|
 |
ne březen 23, 2008 10:56 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Honza šaman

|
|
|
Romiri: Ahoj, jak je v Londýně ? |
|
|
|
|
 |
ne březen 23, 2008 10:50 am |
 |
Autor |
Zpráva |
bright šaman

|
|
|
Vítej Romiri! A šupem ven ze skříně, než se tam udusíš!  _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
 |
ne březen 23, 2008 3:36 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Romiri uživatel

|
|
|
Budiz pochvalen. V ramci trendu z poslednych dni sa ako dalsi slovak dovolim pripojit. Uz tu sice ako zaregistrovany nejaky ten cas oxidujem a otravujem vzduch, no az doteraz som nepovazoval za nevyhnutne 'vyliezt zo skrine' (v zivote som este stale v nej). tuz zdravim
akosi sa vsak nechytam  _________________ Podstatou sexualneho pudu je na 50% skryvana bisexualita. |
|
|
|
|
 |
ne březen 23, 2008 1:18 am |
 |
Autor |
Zpráva |
enyon uživatel

Založen: 16.3.2008 Příspěvky: 16 Bydliště: Praha - Partizánske
|
|
|
no tak sem se zasmál... a celkem dobre..Milé príspevky Ja reknu jen tolko, že nekteri častečne uhádli , nekteri se častečne milili , ale zas rekli neco nad cim se oplati zamyslet.
Nuz a neni to tym ze sem gay... ono uz stači byt človek aby sa bytost mohla citit osamelo , nebo jak to spomie, ehm, oné.... bright.
PS: bohužel medium nejsem, ale tak aspon sam ze sebou by sem se rád nekdy skontaktoval...
PS2: dnes sem si na tom texte nedal moc záležat, nevadi ... enjoy  _________________ this is the end  |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|
|
|