|
|
|
|
Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
|
|
 |
ne srpen 26, 2007 2:09 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
koltko uživatel+
Založen: 29.7.2007 Příspěvky: 132 Bydliště: Prag an der Moldau
|
Předmět: |
|
|
... to já jsem si naopak v noci vyjel z pražské periférie do nočního velkomesta. Nějakou tu hvězdičku jsem taky zahlédl. Zhruba před půl rokem jsem měl možnost vidět oblohu u Radhoště... Byla to taková vypalovačka, pro mě jeden z nejsilnějších zážitků pod noční oblohou...
Jinak na večerní obloze září planeta Jupiter, ranní oblohu zdobí v souhvězdí Býka planeta Mars. Nedaleko od něj je i známá otevřená hvězdokupa Plejády... |
|
|
|
|
 |
so srpen 25, 2007 11:56 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
thalys uživatel
Založen: 28.1.2007 Příspěvky: 43 Bydliště: 50°5'26.3N - 14°24'5.7 E
|
|
|
Tak jsem si vyšel na noční procházku na pražské periferii. Nebe sice nebylo úplně čisté a temné, ale na sledování hvězd to stačilo. Během chvilky jsem se cítil jak titěrný mravenec ve vysokém vzrostlém lese. Prostě paráda . Zdravím všechny noční mravence ! |
|
|
|
|
 |
st srpen 15, 2007 4:17 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
maara uživatel+

|
Předmět: Perseidy |
|
|
Jsou ještě stále vidět! _________________ "Člověk se podobá zlomku: čitatel říká, jaký vskutku je, a jmenovatel naznačuje, co si o sobě myslí. Čím větší je jmenovatel, tím menší hodnotu má celý zlomek."
L. N. Tolstoj
Naposledy upravil maara dne so prosinec 01, 2007 12:40 am, celkově upraveno 1 krát. |
|
|
|
|
 |
út srpen 14, 2007 10:52 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Tomáš guru

|
Předmět: Re: Astronomie |
|
|
koltko napsal: | Tomáš: ... kolik*s jich tak viděl? Nezapomněl sis přát něco? Já venku vydržel jen 20 minut, bo sem byl utahanej... tak jsem rád, že aspoň někdo měl štěstí to vidět... |
Já tam byl půl hodiny, ale kolik jsem jich viděl, si netroufám odhadnout. Ale některé byly naprosto úžasné, v první chvíli jsem měl dojem, že to musí být hořící letadla padající k zemi Já se musel přímo pekelně soustředit, abych si něco přál, protože jak jsem telefonoval, tak jsem měl strašlivé nutkání při zpozorování meteoru zakřičet: "Támhle je! Viděli jste ji?", načež se z mobilu ozval buď radostný řev, nebo prosté zamítnutí. Ale ono to někdy trvalo, než se se ten meteor dostal až k Plzni  _________________ You wear a mask for so long, you forget who you were beneath it. |
|
|
|
|
 |
út srpen 14, 2007 9:51 am |
 |
Autor |
Zpráva |
koltko uživatel+
|
Předmět: Astronomie |
|
|
Tomáš: ... kolik*s jich tak viděl? Nezapomněl sis přát něco? Já venku vydržel jen 20 minut, bo sem byl utahanej... tak jsem rád, že aspoň někdo měl štěstí to vidět... |
|
|
|
|
 |
po srpen 13, 2007 11:29 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Tomáš guru

|
|
|
Konečně! Konečně!! KONEČNĚ!!! Zavolali mi kamarádi (no, teda kamarád a dvě kamarádky), co jsou někde u Plzně, že se šli koupat do rybníka (hm, bez plavek ) a teď koukali na hvězdy. Tak jsem vzal deku, lehnul si na zahradu a po mobilu jsme se upozorňovali na padající hvězdy. Jeee, to bylo pěkný  _________________ You wear a mask for so long, you forget who you were beneath it. |
|
|
|
|
 |
po srpen 13, 2007 10:52 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
koltko uživatel+
|
|
|
.. tak dneska si Perseidy zpravily trochu reputaci, viděl jsem tři nádherně jasné - doufám, že tím se ty přáníčka splní rychleji. Pod nohama se mi celou dobu vometal můj kocour - bohužel jen ten čtyřnohej. Pod Hadonošem krásně svítí Jupiter... |
|
|
|
|
 |
po srpen 13, 2007 1:22 am |
 |
Autor |
Zpráva |
koltko uživatel+
|
|
|
... já jsem dopadl podobně. Než jsem se vyhrabal od compu, tak se tady zatáhlo, takže jsem viděl jen jeden meťas. Díky však za něj, to nejdůležitější přání si tak můžu ze seznamu odškrtnout Na další lov se pokusím jít následující noc  |
|
|
|
|
 |
po srpen 13, 2007 12:17 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Tomáš guru

|
|
|
Tak... Jsem se vydal do Šárky, abych zjistil, že v lese je tma jako v pytli a že na skálu bych nejspíš nedošel, tak jsem se otočil a na hvězdnou oblohu se díval ze zahrádky. Když už jsem konečně viděl padat meteor, tak jsem si zrovna něco žbrlal a náhle si nemohl vzpomenout na žádné smysluplné přání... Vzhledem k tomu, že to byl jediný meteor za dlouhou dobu (bůhví, kam jsem to vlastně čumel...), tak jsem to s bolavým krkem vzdal  _________________ You wear a mask for so long, you forget who you were beneath it. |
|
|
|
|
 |
ne srpen 12, 2007 11:36 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
maara uživatel+

|
|
|
Tak já už jsem viděl během několika minut 2 meteory, stačilo zajít přímo v Praze kousek za sídliště na temnou louku. Takže doporučuji všem shlédnout tuhle nebeskou podívanou! _________________ "Člověk se podobá zlomku: čitatel říká, jaký vskutku je, a jmenovatel naznačuje, co si o sobě myslí. Čím větší je jmenovatel, tím menší hodnotu má celý zlomek."
L. N. Tolstoj |
|
|
|
|
 |
ne srpen 12, 2007 11:29 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
koltko uživatel+
|
Předmět: persky |
|
|
To já už čekám až odbije půlnoc a vyrazím za vesnici... u nás je naštěstí jasno. Ony budou asi nejvíc poletovat k ránu, bo maximum se očákává až ve dne. Nicméně přáníček mám plný seznam... Vloni jsem meťasy pozoroval s jedním hetokamarádem u rybníka. Letos bohužel sám... |
|
|
|
|
 |
ne srpen 12, 2007 11:21 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Tomáš guru

|
Předmět: Hvězdičkýýýýýý:) |
|
|
Fajn, tak je asi čas vyrazit chytit nějakou tu hvězdu a přinutit jí, aby mi splnila přání. Mám v plánu vyrazit na jednu skálu v Šárce, snad bude Praha vydávat dostatek světla, abych si cestou nezlámal vaz, ale já tý starý stověžatý mršce věřím Když už je kvůli ní zprzněná noční obloha, tak snad nebude zprzněná moje páteř  _________________ You wear a mask for so long, you forget who you were beneath it. |
|
|
|
|
 |
so srpen 11, 2007 11:33 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
koltko uživatel+
|
Předmět: Slzičky sv. Vavřince |
|
|
Připomínám, že během následujících nocí je vidět zvýšený počet "padajících hvězd", tzv. meteorů. Maximum roje připadne na 13. srpna, kdy se očekává frekvence až 100 meteorů za hodinu. Nejlepší podmínky pro pozorování u nás tak nastanou v noci z neděle na pondělí.
Nezapomeňte, každá spatřená hvězda = jedno přáníčko
A hvězdičky uvidí každý, tentokrát i bez rány po palici... Počasí by mělo být relativně OK.
Více o Slzičkách svatého Vavřince na http://www.astro.cz/_data/files/2007/07/30/tisk_99.doc |
|
|
|
|
 |
po červenec 30, 2007 9:03 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Vodafone guru++

|
|
|
maara napsal: | To je fakt, v určitých situacích se dají hvězdičky vidět úplně všude... | Třeba jsi-li postavička z animáku a dostaneš ránu do hlavy  _________________ naposled se vyspím
v povlečení čistém,
z počítače mažu
operační systém… |
|
|
|
|
 |
po červenec 30, 2007 8:33 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
maara uživatel+

|
|
|
jojx napsal: | maara napsal: | jojx napsal: | ono těch souhvězdí, která se podle mě vyskytují nahodile je víc  |
No tak nahodile se nevyskytují žádná souhvězdí, všechny se řídí určitými pravidly.
Jsou souhvězdí cirkumpolární, ty jsou vidět celý rok (Velký a Malý vůz např.) a pak jsou souhvězdí viditelná jen v určitém ročním období. Orion v zimě, Štír v létě atd. |
to nemůžeš vědět, jak se souhvězdí zjevujou mě  |
To je fakt, v určitých situacích se dají hvězdičky vidět úplně všude... _________________ "Člověk se podobá zlomku: čitatel říká, jaký vskutku je, a jmenovatel naznačuje, co si o sobě myslí. Čím větší je jmenovatel, tím menší hodnotu má celý zlomek."
L. N. Tolstoj |
|
|
|
|
 |
po červenec 30, 2007 2:16 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
jojx guru+++

|
|
|
maara napsal: | jojx napsal: | ono těch souhvězdí, která se podle mě vyskytují nahodile je víc  |
No tak nahodile se nevyskytují žádná souhvězdí, všechny se řídí určitými pravidly.
Jsou souhvězdí cirkumpolární, ty jsou vidět celý rok (Velký a Malý vůz např.) a pak jsou souhvězdí viditelná jen v určitém ročním období. Orion v zimě, Štír v létě atd. |
to nemůžeš vědět, jak se souhvězdí zjevujou mě  _________________ V tu chvíli si s hořkostí uvědomila, jak trapné nesmysly ji napadají a položila si otázku, jestli snad probůh není už zase zamilovaná nebo jestli je jenom tak normálně průběžně doopravdy blbá. |
|
|
|
|
 |
po červenec 30, 2007 2:00 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
maara uživatel+

|
|
|
jojx napsal: | ono těch souhvězdí, která se podle mě vyskytují nahodile je víc  |
Jsou souhvězdí cirkumpolární, ty jsou vidět celý rok (Velký a Malý vůz např.) a pak jsou souhvězdí viditelná jen v určitém ročním období. Orion v zimě, Štír v létě atd. _________________ "Člověk se podobá zlomku: čitatel říká, jaký vskutku je, a jmenovatel naznačuje, co si o sobě myslí. Čím větší je jmenovatel, tím menší hodnotu má celý zlomek."
L. N. Tolstoj |
|
|
|
|
 |
po červenec 30, 2007 11:08 am |
 |
Autor |
Zpráva |
jojx guru+++

|
|
|
koltko napsal: | jojx napsal: | najdu velkej vůz a casiopeu, když mám dobrej den tak i Orion
ale jinak to vědecky nezkoumám a ohromeně si nechávám padat na hlavu nebeskou klenbu v celý její nepochopitelný neuochopitelnosti |
.. no Orion je vidět pouze v určitý části roku... u nás v nejlépe v zimních měsících na večerní obloze. Takže tvé dobré dny jsou pravděpodobně v tomto období  |
ono těch souhvězdí, která se podle mě vyskytují nahodile je víc  _________________ V tu chvíli si s hořkostí uvědomila, jak trapné nesmysly ji napadají a položila si otázku, jestli snad probůh není už zase zamilovaná nebo jestli je jenom tak normálně průběžně doopravdy blbá. |
|
|
|
|
 |
po červenec 30, 2007 5:46 am |
 |
Autor |
Zpráva |
koltko uživatel+
|
|
|
jojx napsal: | najdu velkej vůz a casiopeu, když mám dobrej den tak i Orion
ale jinak to vědecky nezkoumám a ohromeně si nechávám padat na hlavu nebeskou klenbu v celý její nepochopitelný neuochopitelnosti |
.. no Orion je vidět pouze v určitý části roku... u nás v nejlépe v zimních měsících na večerní obloze. Takže tvé dobré dny jsou pravděpodobně v tomto období  |
|
|
|
|
 |
po červenec 30, 2007 2:41 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Stonerock šaman

|
|
|
maara napsal: | Pozoruješ noční oblohu? Znáš některá souhvězdí? Zajímáš se o astrofyziku? Má někdo takovýhle koníček? A kdo to tady bude plést s astrologií, toho osobně zastřelím  |
Souhvězdí (aspoň teoreticky) znam snad všechny, nicméně s astrofyzikou na mě (podobně jako s jakoukoliv jinou fyzikou ) raději nechodit. Když jsem byl malej, tak to tam snad i nějakej zájem o podstatu věci bejval, nicméně v současný době se o nebeskou klenbu zajímam už pouze z estetickýho hlediska. Obloha plná hvězd = těžká romantika. Pozorovat hvězdy vydržim děsně dlouho... Byly doby, kdy jsem souhvězdí byl schopnej najít fakt docela hodně, bohužel už z toho zrovna moc nezbylo... Veškerý mnemotechnický pomůcky, jak podle těch pár souhvězdí, který zná snad každej, dohledat ty zbylý, už zavál prach... Njn, vypadá to, že mam další plán na prázdniny.  _________________ Permanentní revolucí ke světlejším zítřkům. A nikdy jinak.  |
|
|
|
|
 |
ne červenec 29, 2007 7:44 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
jojx guru+++

|
|
|
najdu velkej vůz a casiopeu, když mám dobrej den tak i Orion
ale jinak to vědecky nezkoumám a ohromeně si nechávám padat na hlavu nebeskou klenbu v celý její nepochopitelný neuochopitelnosti _________________ V tu chvíli si s hořkostí uvědomila, jak trapné nesmysly ji napadají a položila si otázku, jestli snad probůh není už zase zamilovaná nebo jestli je jenom tak normálně průběžně doopravdy blbá. |
|
|
|
|
 |
ne červenec 29, 2007 4:32 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
koltko uživatel+
|
Předmět: Persky |
|
|
... no doufám jen, že když už nebude ten Mond, že alespoň vyjde počasí. Vloni jsem měl odstávku a neviděl ani jednu slzičku, předloni jsem je sice jednu noc sledoval, ale s někym milým, takže jsem si jich moc neužil  |
|
|
|
|
 |
ne červenec 29, 2007 3:51 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
maara uživatel+

|
|
|
koltko napsal: | ... astronomie mě provází část života, někdy je pro mě víc než koníček... Na hvězdce v Pcích sem byl jednou, ale protože bylo zavřeno, skončil jsem před vchodem.
Jinak k těm padajícím hvězdám - meteorům. Blíží se maximum roje Perseid, takže každou noc teď budeme moci pozorovat větší množství "padajících hvězd". Taxi tu podívanou s někým příjemným někde v trávě užívejte...  |
Je to tak, maximum Perseid má být 13.8., kdy bychom mohli vidět až 2 meteory za minutu. Navíc je to blízko novu, takže nebude rušit Měsíc. _________________ "Člověk se podobá zlomku: čitatel říká, jaký vskutku je, a jmenovatel naznačuje, co si o sobě myslí. Čím větší je jmenovatel, tím menší hodnotu má celý zlomek."
L. N. Tolstoj |
|
|
|
|
 |
ne červenec 29, 2007 1:51 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
koltko uživatel+
|
|
|
... astronomie mě provází část života, někdy je pro mě víc než koníček... Na hvězdce v Pcích sem byl jednou, ale protože bylo zavřeno, skončil jsem před vchodem.
Jinak k těm padajícím hvězdám - meteorům. Blíží se maximum roje Perseid, takže každou noc teď budeme moci pozorovat větší množství "padajících hvězd". Taxi tu podívanou s někým příjemným někde v trávě užívejte...  |
|
|
|
|
 |
so červenec 28, 2007 10:17 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
pepcza guru+++

Založen: 25.6.2006 Příspěvky: 1186 Bydliště: Praha ve dne, Pardubice v noci
|
|
|
maara napsal: | pepcza napsal: | maara napsal: | Pozoruješ noční oblohu? Znáš některá souhvězdí? Zajímáš se o astrofyziku? Má někdo takovýhle koníček? A kdo to tady bude plést s astrologií, toho osobně zastřelím  |
Kdysi dávno mě hodně bavila. Teď zaručeně poznám jedině Orion a Velký vůz. S pomocí velkého vozu pak najdu Malý vůz. |
Bezva, a byl jsi někdy v Pardubicích na hvězdárně? |
Co si vzpomenu, tak asi čtyřikrát. Jeden rok jsem dokonce chodil do atronomického kroužku v DDM Deltě. To už je ale strašně dávno, 12, 13 let zpátky. Pak už jenom letmé záblesky ze šprtání astrofyziky na maturitu. Jediné, co si dodnes pamatuju je nějaká nedutronová hvězda (dřív snad bílý trpaslík), jejíž jádro by měl být jeden obrovský diamant  _________________ Welcome to the generation where "Fuck Y'all" is no longer a dismissial, its an invitation. |
|
|
|
|
 |
so červenec 28, 2007 9:02 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
pemel šaman

Založen: 14.6.2007 Příspěvky: 1920 Bydliště: Praha 12 - Kamýk
|
|
|
Tomáš napsal: | Ovšem znalostmi souhvěšzdí neoplývám, tak jsem se mohl "blýsknout" jen Velkým vozem  |
Tak to jsme na tom stejně Poznám ještě Orion  |
|
|
|
|
 |
so červenec 28, 2007 8:47 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
sergej sudoplatov šaman

Založen: 27.7.2006 Příspěvky: 2087 Bydliště: Praha 8 - Kobylisy
|
|
|
No jo, pan Grygar a pan Kleczek bývali v době mého dětství oblíbení autoři.  _________________ Plány revanšistů zhatí, naši vepři boubelatí! |
|
|
|
|
 |
so červenec 28, 2007 8:42 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Tomáš guru

|
|
|
Předevčírem jsme pozorovali noční oblohu - náádhera. Nebe plný hvězd. Dvě z nich dokonce spadly Ovšem znalostmi souhvěšzdí neoplývám, tak jsem se mohl "blýsknout" jen Velkým vozem  _________________ You wear a mask for so long, you forget who you were beneath it. |
|
|
|
|
 |
so červenec 28, 2007 8:35 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
maara uživatel+

|
|
|
pepcza napsal: | maara napsal: | Pozoruješ noční oblohu? Znáš některá souhvězdí? Zajímáš se o astrofyziku? Má někdo takovýhle koníček? A kdo to tady bude plést s astrologií, toho osobně zastřelím  |
Kdysi dávno mě hodně bavila. Teď zaručeně poznám jedině Orion a Velký vůz. S pomocí velkého vozu pak najdu Malý vůz. |
Bezva, a byl jsi někdy v Pardubicích na hvězdárně? _________________ "Člověk se podobá zlomku: čitatel říká, jaký vskutku je, a jmenovatel naznačuje, co si o sobě myslí. Čím větší je jmenovatel, tím menší hodnotu má celý zlomek."
L. N. Tolstoj |
|
|
|
|
 |
so červenec 28, 2007 7:42 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
pepcza guru+++

Založen: 25.6.2006 Příspěvky: 1186 Bydliště: Praha ve dne, Pardubice v noci
|
|
|
maara napsal: | Pozoruješ noční oblohu? Znáš některá souhvězdí? Zajímáš se o astrofyziku? Má někdo takovýhle koníček? A kdo to tady bude plést s astrologií, toho osobně zastřelím  |
Kdysi dávno mě hodně bavila. Teď zaručeně poznám jedině Orion a Velký vůz. S pomocí velkého vozu pak najdu Malý vůz. _________________ Welcome to the generation where "Fuck Y'all" is no longer a dismissial, its an invitation. |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|
Strana 1 z 2 Jdi na stránku 1, 2 Další |
|
|
|