|
|
|
|
Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
|
|
|
pá červen 15, 2007 2:26 am |
|
Autor |
Zpráva |
Stonerock šaman
|
Předmět: |
|
|
Vodafone napsal: | Pak tu máme buzerant a buzna: Mají ta slova stejný základ, nebo ne? A pokud ano, jak může být buzerant nadávka a buzna normální název? |
Snadno. Jako bych neříkal, že moje vnímání těchhle slov je naprosto iracionální... _________________ Permanentní revolucí ke světlejším zítřkům. A nikdy jinak. |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 11:11 pm |
|
Autor |
Zpráva |
jojx guru+++
|
|
|
sergej sudoplatov napsal: | Martin napsal: | Mě teda převážně ty termíny nevaději, ale nemyslíte si, že se gayové začali nazývat pejorativními termíny v rámci podvědomýho pohrdání vlastní osobou? |
A jseš si jistý že tyto "hovorové" výrazy byly opravdu vymyšleny samotnými gayi? A pokud byly, tak asi neměly původně pejorativní nádech. I když slovo buzna, to je určitě od buzerovat, tak to musel určitě vymyslet nějaký heterák kterému byly někde v boční uličce na předměstí dělány nějakou vytrvalou "buznou" neslušné návrhy. |
Něco mi říká, že to tak Martin přece vůbec nemyslel. Nejde přeci o to, že je vymysleli, ale že je převzali do užívání vůči sobě už s tím pejorativním nádechem. Vymýšlí to heteráci a my to přebíráme - dílem možná z toho důvodu jak říká Martin, ale nevylučoval bych ani důvod přesně opačnej - totiž dokázat, že nám to nic nedělá a že si opovrhující část společnosti může trhnout nohou, protože my tohle prostě za urážku považovat nebudem. _________________ V tu chvíli si s hořkostí uvědomila, jak trapné nesmysly ji napadají a položila si otázku, jestli snad probůh není už zase zamilovaná nebo jestli je jenom tak normálně průběžně doopravdy blbá. |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 9:46 pm |
|
Autor |
Zpráva |
sergej sudoplatov šaman
Založen: 27.7.2006 Příspěvky: 2087 Bydliště: Praha 8 - Kobylisy
|
|
|
Martin napsal: | Mě teda převážně ty termíny nevaději, ale nemyslíte si, že se gayové začali nazývat pejorativními termíny v rámci podvědomýho pohrdání vlastní osobou? |
A jseš si jistý že tyto "hovorové" výrazy byly opravdu vymyšleny samotnými gayi? A pokud byly, tak asi neměly původně pejorativní nádech. I když slovo buzna, to je určitě od buzerovat, tak to musel určitě vymyslet nějaký heterák kterému byly někde v boční uličce na předměstí dělány nějakou vytrvalou "buznou" neslušné návrhy. _________________ Plány revanšistů zhatí, naši vepři boubelatí! |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 9:41 pm |
|
Autor |
Zpráva |
máslo guru
|
|
|
Martin napsal: | Mě teda převážně ty termíny nevaději, ale nemyslíte si, že se gayové začali nazývat pejorativními termíny v rámci podvědomýho pohrdání vlastní osobou? | No jasně. Kdysi když se na světě objevili první gayové, tak udělali velké setkání, kde řešili, jak se jim v pozdějších časech bude říkat. Přišli na úplně stranšný výrazy, kterých se chtěli vyvarovat, takže se rozhodli, že vymyslí nějaká slabší oslovení, která mezi lidi rozšíří a zahltí je. Ti budou takto svedeni z cesty přemýšlení nad novými výrazy (protože už jich budou znát už tak hodně)....no a tak byl zachován světový mír. _________________ ...not gay enough |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 4:38 pm |
|
Autor |
Zpráva |
Martin šaman
|
|
|
Mě teda převážně ty termíny nevaději, ale nemyslíte si, že se gayové začali nazývat pejorativními termíny v rámci podvědomýho pohrdání vlastní osobou? _________________ You have trapped me in your trap of logic! |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 2:48 pm |
|
Autor |
Zpráva |
bright šaman
|
|
|
Manuel de Falla napsal: | Období "homoklády" už minulo.
Takže to bude populárnější než jsem myslel. Trend? |
Měl bys na něj taky něco vymyslet! V angličtině se pro drzé straights používá termín breeders. _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 2:45 pm |
|
Autor |
Zpráva |
bright šaman
|
|
|
TXB napsal: | citace: | ty můj chudášku mališkej... copak se ti to přihodilo ty moje malá buzničko? pofoukáme bebí lepší? |
|
No, zní to každopádně líp, než oslovení "ty moje velká buzno". _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 2:39 pm |
|
Autor |
Zpráva |
Manuel de Falla guru++
|
|
|
Období "homoklády" už minulo.
Takže to bude populárnější než jsem myslel. Trend? |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 1:59 pm |
|
Autor |
Zpráva |
TXB šaman
|
|
|
Manuel de Falla napsal: | "Ty moje malá buzničko" |
Přesně takhle jsem byl v pondělí osloven. V rámci buzní kominity a z legrace, takže mi to vůbec nevadilo a dokonce mě to rozesmálo:
citace: | ty můj chudášku mališkej... copak se ti to přihodilo ty moje malá buzničko? pofoukáme bebí lepší? |
|
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 1:56 pm |
|
Autor |
Zpráva |
bright šaman
|
|
|
Manuel de Falla napsal: | Buznička zní tak pěkně něžně. I když nevím, jestli bych chtěl být oslovován "Ty moje malá buzničko"
A docela snesu třeba bukvici, byť teď zrovna jsem doma oslovován "homoprute". |
Tak si řekni o oslovování "homokládo" _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 1:49 pm |
|
Autor |
Zpráva |
Manuel de Falla guru++
|
|
|
Buznička zní tak pěkně něžně. I když nevím, jestli bych chtěl být oslovován "Ty moje malá buzničko"
A docela snesu třeba bukvici, byť teď zrovna jsem doma oslovován "homoprute". |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 1:28 pm |
|
Autor |
Zpráva |
jojx guru+++
|
|
|
nechat se urazit čistým slovem je přílišné lpění na formě a značí to o nás samotných jen to nejhorší, takže i kdyby to slovo úplně čisté nebylo, zasloužíme si to _________________ V tu chvíli si s hořkostí uvědomila, jak trapné nesmysly ji napadají a položila si otázku, jestli snad probůh není už zase zamilovaná nebo jestli je jenom tak normálně průběžně doopravdy blbá. |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 1:15 pm |
|
Autor |
Zpráva |
TXB šaman
|
|
|
Nemáš se cítit uražený proto, že tě správně označil, ale proto, že tak učinil vulgárním způsobem. Pokud by ti někdo řekl, že jsi ču..., je to vlastně taky pravda (lze to považovat za synekdochu), ale nic to nemění na faktu, že jde o nadávku. |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 1:10 pm |
|
Autor |
Zpráva |
Jakub.Jeddide uživatel++
|
Předmět: Re: Označování gayů hovorovými názvy |
|
|
Vodafone napsal: | Jaké hovorové názvy znáte a jaký k nim máte citový vztah?
Mě třeba od té doby, co jsem si na wikipedii přečetl, že "teplý" je zkomoleným překladem německého "Schwull", což je údajně neutrální výraz pro gaye, tenhle název nevadí. Naopak "Buzerant" jakožto zkomolenina slova "Bulhar" mi přijde nevkusná.
Taky by mě zajímalo, máte-li někdo zdůvodnění, proč jsou našinci tím či oním výrazem titulováni, jaký je etymologický původ |
Musím se přiznat, že mám dilema...ať už je buzerat, teplucha a já nevím co je označení hanlivé, urážlivé - neli vulgární, ale přece jen pravdivé... Mam se cítit dotčený, když mě někdo označí pravdou??? |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 1:00 pm |
|
Autor |
Zpráva |
bright šaman
|
|
|
bukvice - lidi si holt rádi hrajou se slovy a posunujou jejich významy, nic víc za tím nehledej
buzerant - anglické bugger má opravdu původ v názvu té bulharské sekty bogomilů, kterou oficiální církve chtěly znevážit obviněním mj. z praktikování sodomie. btw, bugger se dnes dá v angličtině použít i jako něžné oslovení. Ale že by z toho pocházel i buzerant? To je dost odvážné tvrzení. Jinak vznik toho druhého významu slova buzerant je snad jasný. Buzerant byl někdo, kdo jiného čímkoli otravoval, tj. i gay svými milostnými návrhy či vyznáními het. _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 12:59 pm |
|
Autor |
Zpráva |
jojx guru+++
|
|
|
Vodafone napsal: | Asi jsem hloupej, ale mě to prostě nedochází... Kluk jako buk musí být gay? Vždyť je tohle rčení v každé druhé pohádce a nakonec skončí s princeznou v posteli... Nebo že by byl ten strom homosexuální? Jak se to u stromu pozná?
|
to neni obyčejný kluk jako obyčejný kluk, tedy v normální míře,
to je "buk-více"
akorát je to šikéznější vyslovovat krátce, no _________________ V tu chvíli si s hořkostí uvědomila, jak trapné nesmysly ji napadají a položila si otázku, jestli snad probůh není už zase zamilovaná nebo jestli je jenom tak normálně průběžně doopravdy blbá. |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 12:55 pm |
|
Autor |
Zpráva |
TXB šaman
|
|
|
Vodafone napsal: | Našel jsem akorát Bukvici lékařskou (Stachys betonica), co se používá jako sedativum... |
Bukvici lékařskou (mám radši lat. název Betonica officinalis) mám na záhonku. Ale nikdy mě nenapadlo o ní uvažovat jako o rostlině, jejíž název má jakoukoli souvislost se sexuální orientací No vida... název by tu byl, kvete sytě růžově a má ráda teplá stanoviště. Hned by se mohla zařadit mezi buzní symboly |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 12:45 pm |
|
Autor |
Zpráva |
Vodafone guru++
|
|
|
bright napsal: | rčení "kluk jako buk" --> bukvice
buzerovat = otravovat někoho --> buzerant = 1. kdo někoho otravuje; 2. homosexuál --> z 2. významu: buzík, buzna | Asi jsem hloupej, ale mě to prostě nedochází... Kluk jako buk musí být gay? Vždyť je tohle rčení v každé druhé pohádce a nakonec skončí s princeznou v posteli... Nebo že by byl ten strom homosexuální? Jak se to u stromu pozná?
A gay musí někoho otravovat, buzerovat? Není to s tím buzerantem spíš tak jak tvrdí wikipedie? Že je to zkomolený Bulhar: http://cs.wikipedia.org/wiki/Homosexualita#P.C5.AFvod_a_u.C5.BE.C3.ADv.C3.A1n.C3.AD_ozna.C4.8Den.C3.AD_pro_homosexualitu
Pak je taky otázka, odkud vzniklo synonymum otravovat=buzerovat, možná to s těmi bulhary bude taky souviset. _________________ naposled se vyspím
v povlečení čistém,
z počítače mažu
operační systém… |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 12:32 pm |
|
Autor |
Zpráva |
bright šaman
|
|
|
Vodafone napsal: | Právě proto, že bych se rád dozvěděl, jak ta slova vznikla. Protože krom těch zjevných, typu řiťopich, jsou tu i výrazy, které fakt nerozumím, kde se vzaly. Třeba například bukvice... Našel jsem akorát Bukvici lékařskou (Stachys betonica), co se používá jako sedativum... To mi nějak nejde dohromady.
Jinak co se týče těch spisovných názvů, tak gay se mi nelíbí už proto, že se jinak čte a píše. Homosexuál, když člověk vysloví, tak si HT hned představí sex dvou kluků a udělá se mu špatně . Ale zalíbilo se mi anglické slovíčko queer, společný výraz pro všechny "nemajoritní" lidi. V angličtině je sice politicky nekorektní, ale v češtíně to zní pěkně...
Pak tu máme buzerant a buzna: Mají ta slova stejný základ, nebo ne? A pokud ano, jak může být buzerant nadávka a buzna normální název? |
rčení "kluk jako buk" --> bukvice
buzerovat = otravovat někoho --> buzerant = 1. kdo někoho otravuje; 2. homosexuál --> z 2. významu: buzík, buzna
Nepejorativní význam získaly tím, když se jimi sami oslovovaní začali vzájemně oslovovat bez pejorativního významu. Podobný posun nastal v češtině u slova teplý, v angličtině u slov gay (=veselý), queer (=divný), fag (=poskok ve škole), ve francouzštině u slova pede (zkrácenina z pederast), v němčině u slova schwul (schwül = parný, dusný), v ruštině u slova goluboj (=modrý) atd. _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 12:08 pm |
|
Autor |
Zpráva |
Vodafone guru++
|
|
|
bright napsal: | Další výrazy, na které jsem si vzpomněl: bukvice, teplajzník, homokláda, řiťopich.
Vodafone, a proč si vlastně chceš doplňovat svou slovní zásobu? Koprolálie? | Právě proto, že bych se rád dozvěděl, jak ta slova vznikla. Protože krom těch zjevných, typu řiťopich, jsou tu i výrazy, které fakt nerozumím, kde se vzaly. Třeba například bukvice... Našel jsem akorát Bukvici lékařskou (Stachys betonica), co se používá jako sedativum... To mi nějak nejde dohromady.
Jinak co se týče těch spisovných názvů, tak gay se mi nelíbí už proto, že se jinak čte a píše. Homosexuál, když člověk vysloví, tak si HT hned představí sex dvou kluků a udělá se mu špatně . Ale zalíbilo se mi anglické slovíčko queer, společný výraz pro všechny "nemajoritní" lidi. V angličtině je sice politicky nekorektní, ale v češtíně to zní pěkně...
Pak tu máme buzerant a buzna: Mají ta slova stejný základ, nebo ne? A pokud ano, jak může být buzerant nadávka a buzna normální název? _________________ naposled se vyspím
v povlečení čistém,
z počítače mažu
operační systém… |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 11:45 am |
|
Autor |
Zpráva |
bright šaman
|
|
|
Další výrazy, na které jsem si vzpomněl: bukvice, teplajzník, homokláda, řiťopich.
Vodafone, a proč si vlastně chceš doplňovat svou slovní zásobu? Koprolálie? _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 11:31 am |
|
Autor |
Zpráva |
bright šaman
|
|
|
Stonerock napsal: | Označení "teplej" mi přijde takový hezký český, navíc jsem zastáncem toho, že ti "na druhym břehu" by měli bejt označovaný jako "studený". A když někdo neví, čí je, tak by moh' bejt třeba "vlažnej". |
Neodvažuju se domýšlet, jak a čím by se to přeměřovalo.
Stonerock napsal: | Označení "buzna" může "nezasvěcenejm" připadat dost drsný, ale já v něm cítim takovou sympatickou sebeironii. Ke zdrobnělině "buznička" se mi vnucuje epiteton constans "růžová" a je to pro mě označení jistýho nezaměnitelnýho poddruhu buzen. Krom toho "buzna" je docela produktivní slovní základ (buzní, buzinec...). |
Tak to každopádně.
Stonerock napsal: | Pokud jde o "gaye", tak já tohle slovo nijak zvlášť nemusim. Zaprvý je takový neohrabaně nečeský, a krom toho v něm cítim takovou mírnou "americkou" pachuť. Přijde mi tak strašně "politicky korektní", až mě poněkud vytáčí. Chybí mi v něm kousek nadhledu. Postupně si na něj zvykam, ale jde to ztuha. |
You don't like 'a-loud-and-proud gay', honey? _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 4:16 am |
|
Autor |
Zpráva |
Stonerock šaman
|
|
|
A sakra. Teď koukam, že autor tématu se ptal jen na hovorový výrazy... No nic, mazat už to nebudu. _________________ Permanentní revolucí ke světlejším zítřkům. A nikdy jinak. |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 4:14 am |
|
Autor |
Zpráva |
Stonerock šaman
|
|
|
V mym případě teda etymologickej původ jednotlivejch těchhle výrazu jejich vnímání rozhodně neovlivňuje. To má u mě čistě iracionální základy.
Souhrnně vzato, čim dál tim spíš považuju za přijatelný větší a větší těchhle "synonym". Neboli - to, co bych dřív (a neni to zase tak dlouho...) snad ani nevyslovil, teď považuju za normu... Jinak to, co reálně používam, dost závisí na tom, s kym se bavim. Konkrétně: V případě rodičů jsem zatim nepokročil dál než k opisu "bejt na kluky", pro ht kámoše jsem teplej a pro buzny jsem s klidem buzna...
Označení "teplej" mi přijde takový hezký český, navíc jsem zastáncem toho, že ti "na druhym břehu" by měli bejt označovaný jako "studený". A když někdo neví, čí je, tak by moh' bejt třeba "vlažnej".
Označení "buzna" může "nezasvěcenejm" připadat dost drsný, ale já v něm cítim takovou sympatickou sebeironii. Ke zdrobnělině "buznička" se mi vnucuje epiteton constans "růžová" a je to pro mě označení jistýho nezaměnitelnýho poddruhu buzen. Krom toho "buzna" je docela produktivní slovní základ (buzní, buzinec...).
Pokud jde o "gaye", tak já tohle slovo nijak zvlášť nemusim. Zaprvý je takový neohrabaně nečeský, a krom toho v něm cítim takovou mírnou "americkou" pachuť. Přijde mi tak strašně "politicky korektní", až mě poněkud vytáčí. Chybí mi v něm kousek nadhledu. Postupně si na něj zvykam, ale jde to ztuha.
A "homosexuál" je natolik akademicky formální a odlištělej, že o něm v praxi snad nikdo ani nemůže uvažovat.
Jinak "buzerant" je u mě nadávka, "homouš" v podstatě taky a "teplouše" taky moc nemusim. _________________ Permanentní revolucí ke světlejším zítřkům. A nikdy jinak. |
|
|
|
|
|
čt červen 14, 2007 1:51 am |
|
Autor |
Zpráva |
Vodafone guru++
|
Předmět: Označování gayů hovorovými názvy |
|
|
Jaké hovorové názvy znáte a jaký k nim máte citový vztah?
Mě třeba od té doby, co jsem si na wikipedii přečetl, že "teplý" je zkomoleným překladem německého "Schwull", což je údajně neutrální výraz pro gaye, tenhle název nevadí. Naopak "Buzerant" jakožto zkomolenina slova "Bulhar" mi přijde nevkusná.
Taky by mě zajímalo, máte-li někdo zdůvodnění, proč jsou našinci tím či oním výrazem titulováni, jaký je etymologický původ _________________ naposled se vyspím
v povlečení čistém,
z počítače mažu
operační systém… |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|
|
|