|
|
|
|
Časy uváděny v GMT + 2 hodiny
|
|
Vaříte? |
Často |
|
29% |
[ 7 ] |
Občas |
|
29% |
[ 7 ] |
Příležitostně |
|
8% |
[ 2 ] |
Mně je vařeno |
|
33% |
[ 8 ] |
|
Celkem hlasů : 24 |
 |
po prosinec 05, 2016 9:21 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Vaclav šaman

Založen: 13.1.2010 Příspěvky: 3619 Bydliště: Praha
|
Předmět: |
|
|
Honza napsal: | Pánev, Václave, je nádoba na smažení! |
Cítíš se být tím starým panem doktorem? |
|
|
|
|
 |
po prosinec 05, 2016 9:04 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Honza šaman

Založen: 25.3.2007 Příspěvky: 4672 Bydliště: Čechy
|
|
|
|
|
 |
po prosinec 05, 2016 3:19 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Vaclav šaman

Založen: 13.1.2010 Příspěvky: 3619 Bydliště: Praha
|
Předmět: |
|
|
Honza napsal: | pánev je o dost rizikovější. I ta Mařenčina.  |
Narážky na Mařenčinu pánev bych si vyprosil. Nikdy jsem se s žádnou Mařenkou nezapletl. Já tedy ne, . |
|
|
|
|
 |
ne prosinec 04, 2016 11:42 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Honza šaman

Založen: 25.3.2007 Příspěvky: 4672 Bydliště: Čechy
|
Předmět: |
|
|
Václav: když se budeš hodně snažit, tak mohl, ale pánev je o dost rizikovější. I ta Mařenčina.  |
|
|
|
|
 |
ne prosinec 04, 2016 9:05 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Vaclav šaman

Založen: 13.1.2010 Příspěvky: 3619 Bydliště: Praha
|
Předmět: |
|
|
Honza napsal: | Proto mám friťák.  |
Že by se friťák při troše dobré vůle nemohl zvrhnout a chrstnout svůj obsah správným směrem?  |
|
|
|
|
 |
pá prosinec 02, 2016 1:21 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Honza šaman

Založen: 25.3.2007 Příspěvky: 4672 Bydliště: Čechy
|
Předmět: |
|
|
bright napsal: | Honza: vaříš to v zástěře nebo naostro? |
Vařím na ostro!
( t. j. "na první dobrou". Kuchyň není fitko, tam se nemusím rozcvičovat).
Václav napsal: | smažil cosi na pánvičce |
Proto mám friťák.  |
|
|
|
|
 |
pá prosinec 02, 2016 9:26 am |
 |
Autor |
Zpráva |
bright šaman

Založen: 27.9.2005 Příspěvky: 7541 Bydliště: Praha
|
Předmět: |
|
|
Narážím na to, že všude píší, jak vaření nemá být jen chuťový zážitek, ale i pastva pro oči. Jedl jsem v životě dost pirohů na to, aby mi bylo jasné, že je Honzovi nechválili pouze pro jejich chuť. _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
 |
pá prosinec 02, 2016 8:57 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Vaclav šaman

Založen: 13.1.2010 Příspěvky: 3619 Bydliště: Praha
|
Předmět: |
|
|
Jistě narážíš na tu historku, jak Jamie Oliver smažil cosi na pánvičce naostro, a rozpálený olej mu vystříkl právě tam. To bych Honzovi (ani jeho BF) nepřál.
Honza: díky ještě jednou, vyzkouším. |
|
|
|
|
 |
pá prosinec 02, 2016 4:04 am |
 |
Autor |
Zpráva |
bright šaman

Založen: 27.9.2005 Příspěvky: 7541 Bydliště: Praha
|
Předmět: |
|
|
Honza: vaříš to v zástěře nebo naostro? _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
 |
pá prosinec 02, 2016 1:31 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Honza šaman

Založen: 25.3.2007 Příspěvky: 4672 Bydliště: Čechy
|
Předmět: Re: litevský piroh |
|
|
Václav napsal: | Zelí se patrně rozumí sterilované, |
Jo, na to jsem zapomněl. Ten recept je starý možná několik století a dřív se sterilace moc nepoužívala, takže piroh v letní variantě se plnil čerstvým zelím, což odpovídá spíš sterilovanému zelí a v zimě kysaným zelím. Takže u vánočního pirohu je kysané zelí historicky věrnější surovina. A záleží i na tom, co ti víc chutná. Je to fajn z obojího, i když já radši to kysané zelí, je to pikantnější. Ten spečený cukr a provaření ostrost zelí celkem srazí.
Recept samozřejmě můžeš upravit, kysané zelí se dá víc přisladit a víc povařit, pokud ti chutná spíš přírodní chuť sterilovaného zelí, tak budeš sladit míň a třeba i přidáš trochu octa. Tady nemá cenu nějak striktně dodržovat historickou věrnost předlohy, on ten recept je už i tak upravený na dnešní suroviny. Historicky originální pirohy se pekly z mouky "chlebového" typu.
Koření: pepř, sůl, červená paprika, a pak podle toho, co ti chutná. Někdo přidává česnek, ale ten já nemusím, někdo pod maso kmín, ale ten mi štve, jak se nacpe mezi zuby. Někdo i mrkev a kořenovou zeleninu. Při pečení je dobré to maso otáčet nebo polívat sádlem (mašlovat) aby se nevysušilo a kořenit až po upečení. Loni mi ta masová náplň přišla trochu mdlá, tak jsem dal kus stranou a přidal sójovku a bylo to hooodně mňam. |
|
|
|
|
 |
čt prosinec 01, 2016 10:21 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Vaclav šaman

Založen: 13.1.2010 Příspěvky: 3619 Bydliště: Praha
|
Předmět: Re: litevský piroh |
|
|
Honza napsal: | pro Václava: recept na litevský piroh |
Honzo, díky moc. Zelí se patrně rozumí sterilované, když "sklenice"? Zkoušel jsi kysané? To by asi chuť posunulo příliš jinam, že? A jaké používáš koření? |
|
|
|
|
 |
čt prosinec 01, 2016 9:15 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Honza šaman

Založen: 25.3.2007 Příspěvky: 4672 Bydliště: Čechy
|
Předmět: litevský piroh |
|
|
pro Václava:
recept na litevský piroh
těsto:
1/2 l vlažného mléka
cca 1 kilo hladké mouky
4 vejce
2 lžičky soli
1/4 másla
kostka (dvě) droždí
trochu cukru
Nejdřív si nastartuješ droždí: ohřeješ asi deci mléka v misce na teplotu cca 40 st. Mléko nesmí být ani studené, ani moc teplé, protože ve studeném se droždí nerozjede a v horkém se spálí. Do mléka přidáš polívkovou lžíci cukru, opatrně rozmícháš kostky droždí a necháš ho v teple statovat asi 15 až 20 minut.
Rozpustíš máslo, a naliješ ho do mouky, přidáš sůl, vejce a mléko a vymícháš středně tuhé těsto. Podle potřeby případně přidáš mouku nebo mléko. Až je těsto vláčné, uděláš v něm důlek a pomalu a důkladně zapracuješ droždí.
Droždí musí být "nastartované", to znamená, že v misce vybíhá a pění. Když se ani nehne, tak je staré nebo přemrzlé a můžeš ho vyhodit.
Pokud máš hnětač, tak hněteš na nejnižší kvalt, pokud hněteš ručně, tak už s těstem moc netřískej. Hnětení musí být tak důkladné, aby se droždí v těstu řádně promíchalo a těsto bylo vláčné. Ručně to nějakou chvíli trvá. Pak dáš těsto na hodinu kynout. Pokud droždí správně naskočilo, tak těsto nakyne asi na dvojnásobek.
náplň:
sklenice zelí
sádlo
4 lžíce cukru
1/2 kg plecko
koření
cibule
Tím vlastně začneš už den předem.
Plecko nakrájíš na kostky cca 4 až 5 cm, okořeníš a na cibulce upečeš - vpodstatě je to totéž, jako když děláš vepřové výpečky.
Na sádle osmahneš cibuli a zkaramelizuješ cukr do zlatova. Bacha, nesmí to moc ztmavnout, pak je to hořké. Na zkaramelizovaný cukr dáš zelí, okořeníš podle chuti a zadusíš.
Maso po upečení nakrájíš na malé kousky, nebo ho semeleš na hrubo fašírákem a smícháš se zadušeným zelím. Můžeš přidat výpek z masa a dohustit strouhankou, ... aby vznikla pasta. Tu necháš v komoře nebo v lednici rozležet do druhého dne. A můžeš přidat třeba na proužky nakrájenou slaninu, šunku, hrášek ...
Kořenit je lepší spíš míň protože koření se do druhého dne hodně rozleží.
Originální pirohy se v "chudší" verzi plnily jen zelím, nebo zelím se špekem, ale není to ono. Také se může místo pečeného masa použít kvalitní klobása.
vznik pirohu:
Vykynuté těsto opatrně rozválíš asi do tvaru houskového knedlíku, pak krájíš cca 2 cm tlusté plátky, které rukou nebo válečkem vytvaruješ do tvaru obdélníku. Naplníš je masem se zelím a těsto zaroluješ do tvaru válečku. Spoje pečlivě přitiskneš, aby se při pečení nerozcáply. Spojem dolů položíš piroh na vál a ještě tak půl hoďky necháš dokynout.
pečení:
Originály se pečou v sádle ale to chce dost zkušenost a odhad na teplotu, sádlo se rychle spálí. Nejlepší je použít řepkový olej a friťák. Olej rozpálíš na cca 150 stupňů a připravíš si kleštičky (nejlíp dřevěné) a ostré vidle.
Pirohy postupně vkládáš do oleje, po opečení dolní strany (bacha na spálení, ono se nějakou dobu nic neděje a pak piroh začne fofrem tmavnout) piroh kleštěma otočíš a podržíš ho, aby se opekla druhá strana.
Závěr je nenáročnější. V jedné ruce držíš v kleštích dopékající se piroh a v druhé ruce vidle, kterýma odháníš očumující slintající hladovce, aby ti ten piroh nesežrali napůl syrovej.
Polák
Polák se říká sladké variantě pirohu. Těsto je stejné a náplň nemusíš připravovat dopředu.
Sladkou náplň vyrobíš z tvarohu, cukru, rozinek, vajíčka, smetany, vanilky, citronové šťávy, ...
TP: citronová šťáva není to, co se prodává v marketech v těch žlutejch lahvičkách, ale to, co vytejká z rozřízlého citronu)
Polák se peče buď v oleji nebo na přepuštěném másle. Ono se teda nic nestane, ani když použiješ sádlo, ale sladký piroh je vlastně kobliha a je trochu zvláštní, když kobliha voní jako řízek.
A pokud se ti ten recept zdá složitý, poradím ti zjednodušenou variantu:
originál ruský piroh
Nejprve vynecháš potraviny, které v Rusku nikdy neviděli: vejce, máslo, droždí, cukr, zelí, sádlo a mouku.
Pak nahradíš nedostatkové potraviny místními ekvivalenty: místo mléka použijěš vodku a místo plecka slanečka.
A dál je to stejný.  |
|
|
|
|
 |
čt srpen 11, 2016 10:08 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Honza šaman

Založen: 25.3.2007 Příspěvky: 4672 Bydliště: Čechy
|
Předmět: Re: romantická večeře při svíčkách |
|
|
Míra je dobytek! Šířit takové hrůzy by mělo být trestné a se sazbou srovnatenou s vraždou! |
|
|
|
|
 |
st srpen 10, 2016 1:24 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Vaclav šaman

Založen: 13.1.2010 Příspěvky: 3619 Bydliště: Praha
|
|
|
|
|
 |
út duben 26, 2016 12:54 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Honza šaman

Založen: 25.3.2007 Příspěvky: 4672 Bydliště: Čechy
|
|
|
|
|
 |
st březen 09, 2016 10:30 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Tom_c guru++
Založen: 20.6.2013 Příspěvky: 931
|
Předmět: Re: romantická večeře při svíčkách |
|
|
Honza napsal: | Hele, nemachruj a přiznej, že si do rána oslintával monitor!
|
Máš pravdu. Oslintával jsem do rána monitor v práci, protože kolega má teď neskutečně sexy sestřih  |
|
|
|
|
 |
st březen 09, 2016 7:19 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
bright šaman

Založen: 27.9.2005 Příspěvky: 7541 Bydliště: Praha
|
Předmět: Re: romantická večeře při svíčkách |
|
|
Honza napsal: | To je jen demo. |
Demo romantika?!? _________________ It's not easy to be green. |
|
|
|
|
 |
st březen 09, 2016 10:36 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Honza šaman

Založen: 25.3.2007 Příspěvky: 4672 Bydliště: Čechy
|
Předmět: Re: romantická večeře při svíčkách |
|
|
Tom_c napsal: | Ja nahodou docela varit umim, ... a nenaslintat si az do objektivu.  |
Hele, nemachruj a přiznej, že si do rána oslintával monitor!
Václav napsal: | Tyhle vypadají jako dost prošlé. |
To je jen demo. |
|
|
|
|
 |
út březen 08, 2016 11:16 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Tom_c guru++
Založen: 20.6.2013 Příspěvky: 931
|
Předmět: Re: romantická večeře při svíčkách |
|
|
Honza napsal: | Romantická večeře při svíčkách - celkem jednoduchý recept, to zvládne i Tom!  |
Ja nahodou docela varit umim, zlepsil jsem se od zalozeni tohohle threadu. Chapu, ze po tom, co cely dny zeres na poli syrovou kukurici, je pro tebe po vyplate box od Cinanu za 70 kc slast jak dvojity lasagne pro Garfielda. To vysetluje, proc sis to vyfotil a postujes sem, ovsem ne, jak jsi mohl udrzet fotak nad takovym prvotridnim gurmetskym, az umeleckym pocinem, a nenaslintat si az do objektivu.  |
|
|
|
|
 |
po březen 07, 2016 6:13 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Vaclav šaman

Založen: 13.1.2010 Příspěvky: 3619 Bydliště: Praha
|
Předmět: Re: romantická večeře při svíčkách |
|
|
Honza napsal: | nové svíčky do mašin se šiknou.  |
Tyhle vypadají jako dost prošlé. Skoro jako to jídlo.  |
|
|
|
|
 |
po březen 07, 2016 5:13 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Honza šaman

Založen: 25.3.2007 Příspěvky: 4672 Bydliště: Čechy
|
Předmět: Re: romantická večeře při svíčkách |
|
|
Václav napsal: | I Tvůj BF se z takových hodů zblázní radostí.  |
Žrádlo je přízemní požitek, ale nové svíčky do mašin se šiknou.  |
|
|
|
|
 |
ne březen 06, 2016 11:24 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Vaclav šaman

Založen: 13.1.2010 Příspěvky: 3619 Bydliště: Praha
|
Předmět: Re: romantická večeře při svíčkách |
|
|
Honza napsal: | Romantická večeře při svíčkách |
Velikonoce se blíží, něco jarního a svěžího na sváteční tabuli... díky, Honzo. I Tvůj BF se z takových hodů zblázní radostí.  |
|
|
|
|
 |
so březen 05, 2016 11:25 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Honza šaman

Založen: 25.3.2007 Příspěvky: 4672 Bydliště: Čechy
|
Předmět: romantická večeře při svíčkách |
|
|
Romantická večeře při svíčkách - celkem jednoduchý recept, to zvládne i Tom!
 |
|
|
|
|
 |
st září 16, 2015 7:41 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Vaclav šaman

Založen: 13.1.2010 Příspěvky: 3619 Bydliště: Praha
|
Předmět: Re: Zlotřilý quiche |
|
|
John napsal: | Vaclavku, nedostava se ti skodolibe radosti?!  |
Však víš, že škodolibý jsem jen trošku, jen maličko, a spíš jen, aby řeč nestála.  |
|
|
|
|
 |
st září 16, 2015 4:38 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
John guru+
Založen: 4.10.2009 Příspěvky: 824
|
Předmět: Re: Zlotřilý quiche |
|
|
Honza napsal: | John napsal: | Co ti zbejva?  |
Tom můźe jen slintat, k većeři měl chleba s hořticí a potom vlastní pravaćku.  |
Tak bychom se meli slozit a neco k jidlu mu koupit, preci jen jist svoji pravacku..ale treba je levak..
Vaclavku, nedostava se ti skodolibe radosti?!  |
|
|
|
|
 |
st září 16, 2015 4:12 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Honza šaman

Založen: 25.3.2007 Příspěvky: 4672 Bydliště: Čechy
|
Předmět: Re: Zlotřilý quiche |
|
|
John napsal: | Co ti zbejva?  |
Tom můźe jen slintat, k većeři měl chleba s hořticí a potom vlastní pravaćku.  |
|
|
|
|
 |
st září 16, 2015 3:06 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
Vaclav šaman

Založen: 13.1.2010 Příspěvky: 3619 Bydliště: Praha
|
Předmět: Re: Zlotřilý quiche |
|
|
John napsal: | U Vaclavka krkoun, u tebe drzoun.. |
A co ti ostatní? |
|
|
|
|
 |
st září 16, 2015 2:57 pm |
 |
Autor |
Zpráva |
John guru+
Založen: 4.10.2009 Příspěvky: 824
|
Předmět: Re: Zlotřilý quiche |
|
|
Tom_c napsal: | John napsal: | Tom_c napsal: |
Nikoli, jen mívám při podzimních večerech barvitou představivost  |
Co ti zbejva?  |
Drzoune!!  |
U Vaclavka krkoun, u tebe drzoun..pekne to teda vedu.  |
|
|
|
|
 |
st září 16, 2015 7:17 am |
 |
Autor |
Zpráva |
Tom_c guru++
Založen: 20.6.2013 Příspěvky: 931
|
Předmět: Re: Zlotřilý quiche |
|
|
John napsal: | Tom_c napsal: |
Nikoli, jen mívám při podzimních večerech barvitou představivost  |
Co ti zbejva?  |
Drzoune!!  |
|
|
|
|
 |
po září 14, 2015 8:41 am |
 |
Autor |
Zpráva |
John guru+
Založen: 4.10.2009 Příspěvky: 824
|
Předmět: Re: Zlotřilý quiche |
|
|
Tom_c napsal: |
Nikoli, jen mívám při podzimních večerech barvitou představivost  |
Co ti zbejva?  |
|
|
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|
Strana 1 z 4 Jdi na stránku 1, 2, 3, 4 Další |
|
|
|